Secțiunea COFETĂRIE [C]

Concursurile GastroPan se vor desfășura între 19-21 aprilie 2018, la Complexul Expo Imperial Inn din Târgu Mureș, într-o sală separată modernizată, la etajul 1 al centrului expozițional. Termenul limită pentru înscriere este 26 martie 2018. Aflaţi în continuare detalii despre tematicile şi regulamentul desfăşurării Concursurilor GastroPan 2018. Tematicile sunt stabilite de asociațiile de specialitate din România.


Categoria C1: Tort (Tortul Anului – GastroPan 2018)
19 aprilie 2018
Tematica: Tort de ciocolată
Pentru şansa de a câştiga trofeul Tortul Anului 2018, concurenţii vor prezenta un tort de ciocolată, inovativ cu o denumire originală.

Principalele criterii de departajare vor fi gustul, originalitatea și respectarea tematicii. După analizarea tuturor celorlalte criterii (decor, respectarea tematicii, armonia cromatică, inspiraţia în alegerea denumirii etc.) juriul va trece la secţionarea tortului şi la degustare.

Alte criterii apreciate de membrii juriului: calitatea blaturilor, gradul de însiropare, compoziţia cremelor, disponibilitatea şi provenienţa ingredientelor folosite, caracterul sănătos al materiilor prime, armonia dintre elementele decorative şi interiorul tortului şi, nu în ultimul rând, originalitatea reţetei.

Fiecare concurent va prezenta în concurs 2 torturi identice (unul pentru a fi secționat, analizat și degustat de către juriu și unul pentru fotografie și expunere pe durata expoziției).

Fiecare concurent va asigura toate ustensilele necesare expunerii și degustării de către juriu a produsului (fețe de masă, platouri, tăvi, farfurii, lingurițe, cuțit, șervețele, apă etc.).

Fiecare concurent va prezenta alături de tort: denumirea tortului şi ingredientele folosite la realizarea acestuia. IMPORTANT: Eticheta NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale firmei sau ale autorului – respectarea acestui criteriu este foarte important pentru a menține imparțialitatea și obiectivitatea pe toată durata jurizării.

Forme și dimensiuni: torturile prezentate vor fi rotunde, cu un diametru de 22-24 cm, cu minim 3, maxim 5 texturi. Înălțimea maximă a tortului poate fi de 8 cm + decorații.

Criterii de jurizare: gustul și combinația / armonia / compatibilitatea gusturilor, aspect vizual, creativitate / inovație, ingredientele culinare folosite conform tematicii, autenticitate / originalitate. Se pot utiliza exclusive ingrediente de calitate, autorizate pentru consum și disponibile pe piața autohtonă. NU se pot utiliza: arome sintetice, frișcă vegetală, margarină, cuverturi sau decorații artificiale, elemente de decor necomestibile, și pe cât posibil de evitat cantitatea de grăsimi hidrogenate din compoziția ingredientelor precum și excesul de zahăr folosit.Recomandările juriului:
• Concurenţii vor trebui să respecte cât mai bine tematica impusă, prezentând un produs inovator şi gustos, dar care în același timp conține elemente specific tematicii;
• Reţeta folosită trebuie să fie susţinută, să aibă la bază ingrediente de calitate şi să fie în echilibru cu gusturile folosite;
• Se va ţine cont de aspectul şi consistenţa blaturilor, cremelor şi aromelor folosite;
• Se va puncta originalitatea gustului şi a tehnicii folosite în asamblarea compoziţiei, pentru a da un întreg omogen cu aspect plăcut;
• Pentru acoperirea tortului va trebui să se folosească alte ingrediente decât icing, royal icing, marţipan sau pastă de zahăr (exemple: frişcă, ciocolată, caramel, fructe… etc.);
• Elementele de decor supuse și ele jurizării, nu vor cântări mai mult de 10%-15% din cantitatea tortului jurizat.
• Tortul trebuie să aibă un singur nivel şi se va porţiona şi degusta în momentul jurizării;
• În momentul jurizării nu trebuie să existe nici un indiciu privind autorul lucrării, în caz contrar concurentul va fi DESCALIFICAT.
• Se va respecta timpul pentru amenajarea spațiului de concurs, prevăzut de către organizatori și anunțat concurenților în prealabil. Niciun concurent nu va mai fi prezent în sala de concurs după amenajarea spațiului de concurs, în timpul jurizării. Membrii juriului nu vor intra în sala de concurs înainte de jurizare, doar în momentul începerii jurizării, după ce fiecare concurent a părăsit sala. Astfel, pentru buna desfășurare a procesului de jurizare toți concurenții vor trebui să gestioneze timpul acordat pregătirii și aranjării produselor ce vor urma a fi jurizate în locul și pe masa alocată de către organizatori, să țină de acest aspect și să părăsească sala în timp util. Concurenții surprinși în sala de concurs după expirarea acestui timp, vor fi descalificați și nu vor mai intra în concurs.

Câştigătorul va primi trofeul Tortul Anului 2018. Dincolo de trofeul acordat câştigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor – în revistele de specialitate Brutarul-Cofetarul şi Gastromedia, şi de creşterea notorietăţii prin intermediul altor canale mass media, în care vor prezenta produsul câştigător pe perioada şi după desfăşurarea concursului, evidenţiind numele firmei care a câştigat trofeul. Câştigătorul trofeului va trebui să dezvaluie întreaga rețetă folosită precum și tehnicile folosite în realizarea ei.

După încheierea jurizării, toate produsele prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfăşurării expoziţiei şi vor putea fi retrase doar după închiderea programului.

După premiere, concurenţii vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat produsul respective.


Inscriere

 

Categoria C2A: Creație artistică în pastă de zahăr
19 aprilie 2018
Tematica: România văzută prin tradiții
La această categorie concurenţii vor prezenta o piesă artistică compusă din elemente structurale şi decorative obţinute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Formele, decorurile şi culorile folosite trebuiesă fie obținute din pastă de zahăr, respectând tematica impusă.

Se vor depuncta acele creaţii ce nu vor respecta tema impusă (România văzută prin tradiții) şi creațiile non-originale copiate/plagiate.

Se pot folosi mai multe metode și tehnici în realizarea pieselor comestibile: figurine, flori, decoruri din pastă de zahăr, dantele comestibile, royal icing, pictură, aerografiere, elemente decorative din isomalt.

Pentru montarea elementelor constructive ale piesei decorative se acceptă utilizarea accesoriilor specifice precum bandă pentru flori, stamine, sârme, scobitori, frigărui/beţe din lemn, tije de plastic etc. Cu excepţia machetei din polistiren şi a elementelor de montare/îmbinare, toate piesele din compoziţie trebuie să fie obţinute din pastă de zahăr/icing/marţipan. Nu se acceptă utilizarea imaginilor imprimate comestibile şi a altor elemente artificiale, necomestibile.

Nu există limite de greutate sau înălţime. Singura limită impusă de organizatori este ca piesa prezentată, alături de faţa de masă şi decorul aferent, să se încadreze în spaţiul de expunere alocat pe masă, de 1 mp. Concurenții vor asigura toate elementele necesare expunerii pieselor (fețe de masă, platouri, suporți etc.).Criterii de jurizare: originalitatea, respectarea tematicii în coloristica stilului impus, manufactura, proporţionalitatea, acurateţea, creativitatea (latura artistică).

Fiecare concurent va prezenta alături de lucrarea sa, înainte de jurizare, un titlu sugestiv, o mică descriere a piesei și sursa de inspirație fără a menționa numele autorului și sigla, denumiri sau alte elemente grafice ale firmei pe care o reprezintă.

În timpul jurizării concurenții nu vor însoți lucrările și nici nu vor fi lăsați să comunice cu membrii juriului (pentru a nu-i influența). Eventualele explicații și nelămuriri se vor acorda de către membrii juriului după desfășurarea concursului.

După sesiunea de înscriere în concurs și alegerea secțiunilor participante, concurenților li se va comunica data de desfășurare, ora și timpul necesar pentru amenajarea spațiului de prezentare, respectiv a lucrării participante în concurs. Concurenții care nu respectă regula de confidențialitate din timpul jurizării sau care vor încerca să influențeze juriul până la deliberarea câștigătorilor, din oficiu vor fi descalificați.

Obligatoriu se va ţine cont şi de prezentarea lucrării pe masa de expunere şi a elementelor de decor ce o vor înconjura (atenţie, a nu se exagera prin a distrage atenția de la piesa de referință). Toate lucrările din concurs se vor expune şi prezenta publicului pe toată durata de desfăşurare a expoziţiei GastroPan 2018.

Dincolo de trofeul acordat câştigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor în revistele de specialitate Brutarul-Cofetarul şi Gastromedia şi de creştere a notorietăţii prin intermediul altor canale mass media, în care vor prezenta creaţia câştigătoare atât pe perioada de desfăşurare a concursului cât şi după, evidenţiind numele firmei care a câştigat trofeul.

După premiere, concurenţii vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat creația respectivă.

Se va respecta timpul pentru amenajarea spațiului de concurs, prevăzut de către organizatori și anunțat concurenților în prealabil. Niciun concurent nu va mai fi prezent în zona de concurs după amenajarea spațiului de concurs, în timpul jurizării. Membrii juriului nu vor intra în zona de concurs înainte de jurizare, doar în momentul începerii jurizării, după ce fiecare concurent a părăsit sala. Astfel, pentru buna desfășurare a procesului de jurizare toți concurenții vor trebui să gestioneze timpul acordat pregătirii și aranjării produselor ce vor urma a fi jurizate în locul și pe masa alocată de către organizatori, să țină de acest aspect și să părăsească sala în timp util.


Inscriere

Categoria C2B: Creație artistică în ciocolată
19 aprilie 2018
Tematica: Tradiții
La această categorie concurenţii vor prezenta o piesă artistic compusă din elemente structurale şi decorative obţinute exclusiv din ciocolată, montate pe o machetă artificială (polistiren). Formele, decorurile şi culorile folosite trebuie să fie obținute din ciocolată, respectând tematica impusă.

Se vor depuncta acele creaţii ce nu vor respecta tema impusă (Tradiții) şi creațiile non-originale copiate/plagiate.

Se pot folosi mai multe metode și tehnici în realizarea pieselor comestibile: figurine, flori, decoruri, pictură, aerografiere, alte elemente decorative. Se vor depuncta lucrările realizate din ciocolată temperată necorespunzător sau din înlocuitor de ciocolată.

Pentru montarea elementelor constructive ale piesei decorative se acceptă utilizarea accesoriilor specifice precum bandă pentru flori, stamine, sârme, scobitori, frigărui/beţe din lemn, tije de plastic etc. Cu excepţia machetei din polistiren şi a elementelor de montare/îmbinare, toate piesele din compoziţie trebuie să fie obţinute din ciocolată. Nu se acceptă utilizarea imaginilor imprimate comestibile şi a altor elemente artificiale, necomestibile.

Nu există limite de greutate sau înălţime. Singura limită impusă de organizatori este ca piesa prezentată, alături de faţa de masă şi decorul aferent, să se încadreze în spaţiul de expunere alocat pe masă, de 1 mp. Concurenții vor asigura toate elementele necesare expunerii pieselor (fețe de masă, platouri, suporți etc.).Criterii de jurizare: originalitatea, respectarea tematicii în coloristica stilului impus, manufactura, proporţionalitatea, acurateţea, creativitatea (latura artistică).

Fiecare concurent va prezenta alături de lucrarea sa, înainte de jurizare, un titlu sugestiv, o mică descriere a piesei și sursa de inspirație fără a menționa numele autorului și sigla, denumiri sau alte elemente grafice ale firmei pe care o reprezintă.

În timpul jurizării concurenții nu vor însoți lucrările și nici nu vor fi lăsați să comunice cu membrii juriului (pentru a nu-i influența). Eventualele explicații și nelămuriri se vor acorda de către membrii juriului după desfășurarea concursului.

După sesiunea de înscriere în concurs și alegerea secțiunilor participante, concurenților li se va comunica data de desfășurare, ora și timpul necesar pentru amenajarea spațiului de prezentare, respectiv a lucrării participante în concurs. Concurenții care nu respectă regula de confidențialitate din timpul jurizării sau care vor încerca să influențeze juriul până la deliberarea câștigătorilor, din oficiu vor fi descalificați.

Obligatoriu se va ţine cont şi de prezentarea lucrării pe masa de expunere şi a elementelor de decor ce o vor înconjura (atenţie, a nu se exagera prin a distrage atenția de la piesa de referință). Toate lucrările din concurs se vor expune şi prezenta publicului pe toată durata de desfăşurare a expoziţiei GastroPan 2018.

Dincolo de trofeul acordat câştigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor în revistele de specialitate Brutarul-Cofetarul şi Gastromedia şi de creştere a notorietăţii prin intermediul altor canale mass media, în care vor prezenta creaţia câştigătoare atât pe perioada de desfăşurare a concursului cât şi după, evidenţiind numele firmei care a câştigat trofeul.

După premiere, concurenţii vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat creația respectivă.

Se va respecta timpul pentru amenajarea spațiului de concurs, prevăzut de către organizatori și anunțat concurenților în prealabil. Niciun concurent nu va mai fi prezent în zona de concurs după amenajarea spațiului de concurs, în timpul jurizării. Membrii juriului nu vor intra în zona de concurs înainte de jurizare, doar în momentul începerii jurizării, după ce fiecare concurent a părăsit sala. Astfel, pentru buna desfășurare a procesului de jurizare toți concurenții vor trebui să gestioneze timpul acordat pregătirii și aranjării produselor ce vor urma a fi jurizate în locul și pe masa alocată de către organizatori, să țină de acest aspect și să părăsească sala în timp util.


Inscriere

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…